شهرستان مینودشت

شهرستان مینودشت :
این شهرستان با جمعیتی بالغ بر ۱۴۵۲۰۱ نفر و مساحت ۱۵۷۶ کیلومتر مربع در فاصله ۱۱۶ کیلومتری شرق  مرکز استان واقع می باشد . شهرستان مینودشت از شمال به شهرستان کلاله ،از جنوب به استان سمنان ، از شرق به استان خراسان شمالی واز غرب به شهرستان گنبد کاووس محدود است .
شهرستان مینودشت شامل دو شهر مینودشت و گالیکش ، دو بخش مرکزی  و گالیکش و شش دهستان ( چهل چای ، قلعه قافه ، کوهسارات ، قراولان ، نیلکوه ، ینقاق ) و ۱۳۲ روستا می باشد .
این شهرستان در روزگاری نه چندان دور « حاجیلر » اطلاق می شده است . حاجیلرها تیره ای از طایفه گرایلوها بوده اند که در این منطقه اسکان پیدا کرده بودند . در سفر نامه مازندران آمده است : « محمد حسن خان جلایر در استرآباد اعلام استقلال می کند و حکومت مرکزی برای سرکوب این قیام سپاهی را به منطقه اعزام می کند ، محمد حسن خان جلایری به محلی بنام قلعه ماران ( منطقه بسیار وسیع ما بین رامیان و روستای قلعه قافه ) متواری می شود . در آنجا یکی از معتمدین محلی وی بنام « حاجی » مخفیگاه او را به حکومت مرکزی نشان می دهد و شاه وقت به رسم پاداش منطقه قلعه ماران و مناطق مجاور آن را ( که بعدها حاجیلر نامیده شد ) به او واگذارکرد .»
عده ای نیز بر این عقیده اند که مدت زمان محدودی این منطقه به ‹‹کبودجامه›› و‹‹ سنگر پسرک ›› معروف بوده است . این منطقه از سال ۱۳۶۹ به جهت وجود طبیعت بکر و چشم اندازهای بسیار زیبای آن به دشت مینو و نهایتأ مینودشت نامگذاری گردید .
شهرستان مینودشت به لحاظ طبیعی به دو قسمت جلگه ای و کوهستانی تقسیم می شود . اکثریت مردم آن از قزلباش ها می باشند . قزلباش ها در دوره صفویه و به دستور شاهان صفوی به منظور برقراری امنیت از آذربایجان به این منطقه کوچانده شدند و بعدها بصورت طایفه ای محلی استقرار و تثبیت یافتند . آنها به زبان ترکی تکلم می نمایند . « تات ها » از جمله طوایف محلی هستند که عمدتا“ در نواحی کوهستانی زندگی می نمایند . از دیگر اقوام این شهرستان می توان به فارس ، ترک ، ترکمن ، سیستانی ، بلوچ ، شاهرودی ، خراسانی و کرد اشاره کرد .
فعالیت اقتصادی عمده ساکنان  این  شهرستان  همانند اکثریت  شهرستان های  استان کشاورزی و دامپروری می باشد. اما از جمله اشتغالات مهم دیگر مردمان این خطه می توان به  نوغانداری و  پرورش کرم ابریشم  و تولید پارچه های ابریشمی اشاره کرد. همچنین سوزن دوزی های زیبای زنان بلوچ و قالیبافی توسط زنان ترکمن از دیگر فعالیت های اقتصادی و فرهنگی مردم شهرستان مینودشت می باشد.
شهر گالیکش که در ۷ کیلو متری شرق شهرستان مینودشت واقع است دارای منابع و چشم انداز های طبیعی زیبا ومتعددی می باشد.
در حال حاضر ۴۶ اثر از ابنیه، محوطه ها و تپه های تاریخی و فرهنگی شهرستان مینودشت در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است .
این شهرستان به سبب برخورداری از آب و هوای معتدل کوهستانی و قرار گرفتن در مناطق جلگه ای ، کوهستانی و جنگلی و وجود صد ها اثر متنوع اعم از ابنیه ، اماکن و محوطه های تاریخی و فرهنگی  و طبیعی زمنیه های بسیار مناسب و چشم انداز روشنی در توسعه گردشگری این استان دارد پارک ملی گلستان یکی از ذخیره گاههای مهم زیستکره جهان ، در محدوده شمالی این استان واقع شده است.
مراکز دیدنی :
جاذبه های تاریخی و فرهنگی : تا کنون ۴۶ اثر از آثار تاریخی و فرهنگی شهرستان مینودشت در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است ، مهمترین آنها عبارتنداز :
محوطه تاریخی دشت حلقه ( دشت قلعه ) ، محوطه تاریخی بازگیر ، غار کیارام ( وسط دل دل ) ، قلعه سلیمان بوقه ، قلعه تخت سلیمان ، قیزلر قلعه کندسکوه ، محوطه های تاریخی خدای قلی ، نرگس لی ، تپه تلو ستان میس کمرا ، توزه لی و تپه های تاریخی شغال تپه ، تپه لته ، قرنلی تپه ، چقور تپه ، تپه آق بابا ، تپه پل ، تپه میدان دوزین ، تپه آق قمیش ، حمام تاریخی خوردیماق ، حمام قره سفلو ، غارهای تاریخی ( دره مبارک آباد ، سید رشید ، فرنگ ، الله قلی ، گرا و ، لاکجی ، پیرغار ، )
 

جاذبه های طبیعی:
سم تاسم ، سم تشنه آخنه ، سم تانی ، دخمه های روان قلق ، کان گی پرم ، تشنه آخنه ، پارک ملی گلستان ، پارک جنگلی آق چشمه ، پارک جنگلی باقرآباد ، پارک جنگلی فارسیان ، موزه حیات وحش ، غارهای مبارک آباد ، سید رشید و فرنگ ، تفرجگاه ماران کوه ، تفرجگاه چهل چای ، آبشارهای لوه ، سو ، گلستان وحسینیا ، چشمه دا ل ، ماهی پران ، کمپینگ گلزار .