کرمانشاه

موقعیت و وسعت

استان کرمانشاه با وسعتی برابر با ۲۵ /۲۴۴۳۴ کیلومتر مربع در غرب ایران قرار دارد. این استان حدود ۱/۴۵ درصد از مساحت کل کشور را تشکیل می‌دهد و به لحاظ وسعت هجدهمین استان کشور است.
این استان از شمال به استان کردستان، از جنوب به استان‌های لرستان و ایلام، از شرق به استان همدان و از غرب با کشور عراق هم‌جوار است و بیش از سیصد و سی کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق دارد.کرمانشاه منطقه‌ای نیمه کوهستانی است و سلسله جبال زاگرس بخش عمده این استان را پوشانده است. تنها در بخش‌هایی از دامنه‌های کم شیب این منطقه یا دره‌های عریض آن، زمین‌های کم ارتفاع و جلگه‌های آبرفتی مشاهده می‌شود

 آب و هوا
استان کرمانشاه دارای آب و هوای گرمسیری است. این استان از نظر آب و هوا تحت تأثیر عوامل چندی است که اوضاع اقلیمی این ناحیه را به وجود می‌آورد.از جمله:

ورود و عبور جریان هوای مدیترانه‌ای: این جریان هوا عامل اصلی بارندگی در استان کرمانشاه است.

ارتفاعات این استان: ناهمواری‌های استان در مقابل جریان‌های مرطوب غربی قرار دارد. معمولاً‌ دامنه‌های این کوهستان‌ها خصوصاً دامنه‌های رو به غرب، دارای رطوبت بیش‌تر و دامنه‌های رو به شرق خشک‌تر و دارای نزولات جوی کم‌تر است.
در مناطق کوهستانی برف چندین ماه از سال در ارتفاعات می‌ماند و درجه حرارت تا پانزده درجه سانتی‌گراد پایین می‌آید. فصل زمستان در این مناطق طولانی است و با بهاری کوتاه به تابستان متصل می‌شود.

کرمانشاه: این شهرستان از شمال به استان کردستان، از شرق به شهرستان صحنه، ‌از غرب به شهرستان اسلام‌آباد و از جنوب به شهرستان هرسین محدود می‌شود.این شهرستان دارای چهار بخش به نام‌های مرکزی، فیروزآباد، کوزران و ماهیدشت و سیزده دهستان است.
شهر کرمانشاه، مرکز استان کرمانشاه، در فاصله ۵۲۶ کیلومتری جنوب غربی تهران و در مسیر راه اصلی تهران ـ خسروی قرار دارد و ارتفاع آن از سطح دریا ۱۳۲۲ متر است.

مراکز دیدنی: بافت قدیمی شهر کرمانشاه، بازار و سراهای متصل به آن، نقش برجسته‌های طاق بستان، شکارگاه خسرو پرویز، تکیه معاون‌الملک، تکیه بیگلربیگی، مسجد عمادالدوله، مسجد حاج شهباز خان، حمام حاج شهباز خان، پل کهنه، مقبره آل آقا، مسجد جامع، مسجد فیض‌آباد، خانه رنده‌کش، مسجد دولت‌شاه، مسجد شاهزاده (شازده)، مسجد معتمد، مقبره فاضل تونی، بقعه سیده فاطمه، خانه خدیوی، خانه سیدین، پارک کوهستان، سراب قنبر، موزه مردم‌شناسی تکیه معاون‌الملک، خانقاه اخوت، خانقاه خاک، خانقاه کوران، حسینیه معتضد و … .

اسلام آباد: این شهرستان از شمال به اورامانات، از جنوب به ایلام، از شرق به شهرستان کرمانشاه و از غرب به شهرستان سر پل ذهاب محدود می‌شود.این شهرستان دارای چهار بخش مرکزی، حمیل، کرند و گهواره و دوازده دهستان است.
شهر اسلام‌آباد مرکز شهرستان اسلام‌آباد غرب در شصت و سه کیلومتری جنوب غربی شهر کرمانشاه قرار دارد و ارتفاع آن از سطح دریا ۱۳۴۶ متر است. این شهر در گذشته روستایی به نام هارون‌آباد بود و بنای آن را به هارون‌الرشید عباسی (۱۹۳ ـ ۱۴۸ هـ .ق) نسبت می‌دهند. در سال ۱۳۱۴ ش، نام آن به «شاه‌آباد» تغییر یافت و پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، اسلام‌آباد نامیده شد.
مراکز دیدنی: محوطه تاریخی چغاگاوانه، طاق گرا، بنای فیروزآباد، ریجاب، مجموعه تاریخی قلعه یزدگرد، بابایادگار، مجموعه طبیعی بان زرده، مقبره ابودجانه، گنبد کلایی، بان مزاران، سراب کرند، قبر سلطان، مسجد عبدالله بن عمر، گمه ملک، گورشیخ بایزی، کاروان‌سرای ماهیدشت، پل ماهیدشت.

 پاوه: از شمال به شهرستان مریوان، از شرق به شهرستان کامیاران، از جنوب به شهرستان‌های اسلام‌آباد و سر پل ذهاب و از غرب به کشور عراق محدود می‌شود.این شهرستان دارای سه بخش مرکزی،‌ باینگان و نوسود و هفت دهستان است.
شهر پاوه مرکز شهرستان پاوه در یکصد و دوازده کیلومتری شمال غربی شهر کرمانشاه قرار دارد و ارتفاع آن از سطح دریا ۱۴۸۵ متر است.
پاوه به علت داشتن آب و هوای مناسب و موقعیت خاص جغرافیایی از شهرهای زیبا و مناطق ییلاقی استان کرمانشاه به
شمار می‌رود.
مراکز دیدنی: روستای هجیج، روستای شمشیر، روستای هولی، غار قوری قلعه، مسجد حضرت عبدالله، امامزاده کوسه هجیج، چشمه آب معدنی روستای هجیج، رودخانه سیروان، مسجد جامع پاوه، مسجد زمستان