مراکز تفریحی فرهنگی خراسان شمالی

روستاى تفتازان
روستاى قدیمى تفتازان در فاصله ۵۴ کیلومترى شمال غربى شیروان واقع است که از شمال به روستاى باغ و از جنوب به روستاى سولدى و از شرق به آق قلعه و از غرب به روستاى زو محدود می‏گردد.این روستا ۶۶ خانوار و ۳۸۱ نفر جمعیت دارد و مردمش به زبان ترکى تکلم می ‏کنند. تفتازان جزء دهستان قوشخانه شیروان است. این روستا باقیمانده آبادى بزرگى از توابع ایالت نساء قدیم محسوب می‏شود و در سابق از وسعت و اهمیت زیادترى برخوردار بود. این روستا در بین کوه‏هاى بلندى قرار دارد که دور تا دور آن را فرا گرفته ‏اند و معروفترین آن‏ها کوه کنج ‏خور و کوه سلسلان هستند و از وسط روستا رودخانه‏اى کم آب عبور می‏کند. روبروى قرن دره (خرندره)، در حوالى روستا، کوهى بلند قرار دارد که در سابق قلعه‏اى بر روى آن احداث شده بود و معروف به یامان قلعه بود. این قلعه داراى برج و باروى محکمى بود که امروزه آثار آن‏ها برجاى مانده‏اند. همچنین آثارى از بناهاى قدیمى و یک درخت مرخ (سروکوهى) و دو قبر قدیمى در آن مشاهده مى‏گردد.ملا سعدالدین تفتازانى، یکى از علماى بزرگ اسلام در قرن هشتم ه.ق، اهل همین روستاست. این دانشمند معروف شیروانى کتابهاى بسیارى تالیف کرده است.
در قشلاق تفتازان درخت کهنسالى از نوع سروکوهى وجود دارد که به عزیزآرچه معروف است و سن درخت به ۱۰۰۰ سال مى‏رسد، و مورد اعتقاد اهالى می‏باشد، بطورى که بر شاخه‏هاى عزیزآرچه تعداد زیادى نخ (بند) براى گشایش نیازهاى مردم بسته شده و عده‏اى نیز نذورات خود را در زیر درخت عزیزآرچه طى مراسم خاصى ادا می ‏نمایند.

روستاى باباامان
روستاى زیباى باباامان در شمالى شرقى بجنورد قرار گرفته و فاصله آن تا شهر بجنورد در حدود ۶ کیلومتر است. این روستا که در یک منطقه جلگه‏اى واقع شده است داراى آب و هوایى معتدل است و یکى از تفرجگاه‏هاى زیباى استان محسوب می‏گردد.
چشمه معروف «باباامان» در حوالى این روستا قرار دارد و آب آن در چهار نقطه مشخص و در کنار تپه‏اى از زمین خارج میشود. آب چشمه بوسیله جویى وارد استخرى می‏گردد که در مجاورت آن ایجاد شده است. وجود این چشمه در کنار روستاى باباامان، شهرت ویژه‏اى به آن بخشیده است و هر ساله عده کثیرى از مردم را به سوى خود جلب می‏کند. آب چشمه باباامان، جزء دسته آب‏هاى سولفاته کلسیک و سدیک است و مصرف آن صفراآور، ملین و تسهیل کننده اعمال گوارشى و دافع سموم است، و در صورت عدم آلودگى می‏تواند به عنوان آب آشامیدنى مصرف شود.
روستاى هُنامه
روستاى تاریخى و زیباى هُنامه در ۱۸ کیلومترى شمال شیروان، در دره سرسبز و زیبایى واقع شده است. جمعیت ساکن این روستا را کردهایى که به کردى کُرمانجى تکلم مى‏کنند و ترک‏ها تشکیل می‏دهند. این روستا از سه حصار «خان»، «زمانگ» و «همبر» تشکیل یافته و رودخانه نسبتاً پرآبى از وسط آن می‏گذرد. سرچشمه رودخانه هُنامه کوه‏هاى سرسبز آرموتلى اوغاز، کوه قنبر، کوه پتله گاه و سنجربیگ است.
در کوه‏هاى جنوب شرقى روستاى هُنامه، آثار بجا مانده از شهرى قدیمى وجود دارد که نظر هر بیننده‏اى را جلب مى‏نماید. این آثار مشتمل بر طاق‏هاى متعدد، خانه ‏هاى مسکونى، کندوها، آخور چهارپایان، آتشدان‏ها و کوچه پس کوچه‏هاى زیادى است، که هنوز قسمت اعظم آن در زیر و داخل کوه قرار دارد. طول بعضى از دالان‏ها و راهروها به بیش از ۲۰ متر می‏رسد و در بخش‏هاى انتهایى، که کم‏تر مورد فرسایش قرار گرفته، آثار گچبرى نیز قابل مشاهده است. در سمت شمال روستاى هُنامه نیز آثار معادن و کوره‏هاى قدیمى و سنگها و آجرهاى ذوب شده بخصوص در نزدیکى چشمه «ترناب» بخوبى نمایان است. مقبره قدیمى «اورته شیخ» و درخت‏هاى کهنسال اُرس در این محل جملگى حکایت از قدیمى و تاریخى بودن این روستا می‏کنند.
در روزهاى عید نوروز و در ایام فراغت از کار، مردم هُنامه در محلى به نام «بیرى» (جایگاه دوشیدن گوسفند)مراسم سنتى کشتى با چوخه را با نواى دهل و سُرنا برگزار مى‏کنند.
ییلاق زوارم – شیروان
این منطقه ییلاقى در فاصله ۲۸ کیلومترى جنوب غربى شیروان قرار دارد و تا کوههاى تخت‏ میرزا و شوخرى ادامه مییابد. ییلاق دیدنى زوارم چشمه ‏سارهاى متعدد، آبشارها و حوض‏هاى سنگى زیبا دارد. درختان سر به فلک کشیده چنار، سپیدار، گردو، گیلاس، گلابى، بادام و دیگر درخت‏هاى کنار جریان آب و درون دره، زیبایى آنرا دوچندان کرده‏اند.

ییلاق اوغاز – شیروان‏
این منطقه ییلاقى در ۴۵ کیلومترى شمال شرقى شیروان قرار گرفته است. رودخانه کهنه اوغاز و باغ‏هاى پر درخت اطراف آن، مناظر طبیعى روستایى، جریان دائمى آب و آبشارهاى کوچک طبیعى و چشمه‏ هاى بکان و فاطمه خانم جلوه‏هاى ویژه و جذابى دارند.

ییلاق گلیان و استخرى – بجنورد
این منطقه ییلاقى در بر گیرنده ناحیه گلیان، حصار پهلوانلو و همچنین استخرى است که تا دامنه‏هاى کوه شاه جهان کشیده می‏شود. این ییلاق داراى دره‏هاى پر آب و درختان انبوه و تماشایى، چشمه سارها و آبشار بزرگ و دیدنى است. همچنین غارها و آثار باقیمانده حصار موسى خان و سنگرهاى خداوردى سردار و مقبره باباتوکل، ریاضی‏دان بزرگ و امیر شمس‏الدین محمد در آن جاى گرفته ‏اند. همچنین این منطقه از مناطق پرورش ماهى است. راه دسترسى به این ییلاق، ماشین رو و مناسب است.

سایر تفرجگاهها و ییلاق‏ها
سایر تفرجگاهها و ییلاق‏هاى استان عبارتند از: ییلاق گلیل نامانلو در شمال شرقى شیروان، ییلاق بوانلو، ییلاق اولاشلو، ییلاق چیانلو و…