مشاهیر فارس

 ابو محمد مشرف الدين مصلح بن عبدا… سعدي شيرازي : ابو محمد مشرف الدين مصلح بن عبدا… سعدي شيرازي ، ملقب به ملك الكلام و افصح المتكلمين است. وي از شاعران نويسندگان و گويندگان بزرگا قرن هفتم هجري قمري است . در سخن سعيد غزل عاشقانه به بالاترين حد لطافت و زيبايي رسيده است. و در حكمت، موعظه ، ايراد حكم و امثال از شارعان شهرت بسيار دارد . نثر مزين، آراسته، شيرين و جذاب وي در گلستان از بهترين نمونه هاي نثر فارسي است . سعدي به سبب تقدم در نثر و نظم، از قرن هفتم به بعد همواره مورد تقليد و پيروي شاعران و نويسندگان فارسي گوي بوده است . او در دوران كودكي نزد پدر خود كسب علم نمود . در مدرسه نظاميه بغداد نيز نزد استادان بزرگي همچون شهاب الدين سهروردي و ابن جوزي به آموختن علوم مختلف همت گماشت .
سلمان فارسی : زادگاهش قريه دشت ارژن فارس (هفت فرسنگي شيراز) بود و قبيله اش در كازرون احترام فوق العاده داشتند و حتي پس از آن كه كازرون به دست مسلمين افتاد ، اين طايفه از پرداخت جزيه معاف شدند . از رجال برجسته قبيله سلمان، يكي شيخ ابواسحق ابراهيم بن شهريار بن مهريار كازروني است كه در مدت عمر خود صدقات سلمان فارسي را از بيت المال خلفاي عباسي مي گرفت و بين افراد عشيره تقسيم مي نمود . نامش پيش از اسلام روزبه بن وخشودان بود . سلمان هنگامي كه مژده ظهور پيغمبر را شنيد عازم تهامه شد . اما در بين راه اسير گرديد و او را به يك يهودي فروختند . يهودي نيز سلمان را به زني از طايفه بني سليم فروخت . پيغمبر هنگام عبور ، مهمان خداوند سلمان شد و او را كه ايمان آورده بود خريده آزاد كرد .
وي چنان مورد علاقه رسول ا… قرار گرفت كه سلمان محمديش ناميد . سلمان از حواريين حضرت رسول و در شمار اهل بيت عصمت و طهارت مي بود كه زهد و تقوي و وفور عقل و عملش مورد تأييد پيغمبر و بزرگان اسلام بود . سلمان در زمان خلافت عمر، والي مدائن شد. در آن هنگام به كاخ والي نرفت بلكه در دكاني مي نشست و به امور مردم رسيدگي مي نمود . سلمان داراي چنان مقامي بود كه پس از مرگ، حضرت علي با دست خود او را غسل داد .